Les representacions d’ Els Pastorets, durant les festes nadalenques, és una de les activitats del poble que té més atractiu. Els Pastorets són una de les tradicions més boniques de Catalunya, arrelada en el teatre popular a partir del segle XVI. Es tracta d’un espectacle pensat per a tota la família, amb una gran dosi d’ingenuïtat i bonhomia.  El municipi de Balsareny els va conèixer a començaments del segle XX, i actualment els pastors i pastores de diferents generacions teatrals, però també amb saba nova, relaten els versos dels Pastorets de Josep Mª Folch i Torres.

 

Els Pastorets de Balsareny són els continuadors dels Pastorets que es van representar a la Colònia Soldevila de Balsareny des del 1948 fins al 2000, i que des del 2002 es representen a la sala polivalent municipal El Sindicat de Balsareny. 

 

A Balsareny es feien Pastorets almenys des de començaments del segle XX, de la mà del grup del Centre Catòlic, en aquells anys èpics en què encara el costum no permetia a les dones trepitjar un escenari, ni que fos per interpretar la Mare de Déu. La tradició va arrelar a la Colònia Soldevila, on, des de 1948 i al llarg de 52 anys, s’hi va representar l’obra de Josep Mª Folch i Torres. L’any 2002 un grup de persones, encapçalades per Mn. Joan Bajona, reprenen aquesta activitat de manera incansable, a l’hora que es renoven i innoven, amb la implicació entusiasta de noves generacions, per tal de mantenir viva i digna al poble de Balsareny aquesta tradició.

 

Els Pastorets de Balsareny, desitgen que tant petit com grans, gaudeixin d’una meravellosa funció, seguint amb un somriure benèvol les peripècies d’uns pastors humils, uns dimonis ingenus, uns àngels de bona jeia, uns dansaires simpàtics i un ruc espavilat, en aquesta aventura entranyable que se’ns conta des de la innocència d’un somni infantil.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Estrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Fogons del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralSICTEDBiosphere

Els camins del Bages

3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià