El diumenge de sexagèsima, abans de carnaval, al municipi bagenc de Balsareny s’hi celebra la Festa dels Traginers. Es tracta d’un esdeveniment de caire tradicional i folklòric, en el qual es posa en valor tant la feina del tragí com els animals de peu rodó. Cal destacar que la diada fou declarada l’any 1970 com a Festa d’Interès Turístic Nacional, i anys més tard, el 1999, com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. 

 

Els traginers transportaven mercaderies d’un lloc a un altre i van tenir un paper molt important com a element de relació social en poblacions sovint aïllades. Antigament, cada gremi escollia un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s’acolliren a Sant Antoni Abat, dit “del porquet” perquè aquest animal figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers els era imprescindible l’animal de ferradura per a desenvolupar llur treball, així com als pagesos per a les feines del camp. Així doncs arribat el 17 de gener, dia de Sant Antoni, tant traginers com pagesos deixaven el treball i portaven els animals a beneir. Després de la missa celebrada en honor del sant, si s’esqueia, hom organitzava balls, curses o competicions.

 

En aquest context, a principis del segle XX, cal situar l’origen de la Festa dels Traginers de Balsareny. Però no fou fins l’any 1943 on a partir d’una important reunió a la barberia de Ca l’Arep, es va acordar restaurar definitivament la Festa, a l’hora que s’hi van fixar els seus elements més bàsics, tal i com avui la coneixem: missa i benedicció dels animals, cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries pels carrers del poble, joc de les anelles, cursa de rucs, mules i cavalls, així com el ben vistós ball de dissabte nit. 

 

Des d’uns anys ençà, la Festa a anat incorporant elements de notori prestigi com el Concurs Nacional de Fotografia de la Festa dels Traginers, establiments de referència com el Rebost i la Taverna, el Correfoc el qual fa les delícies dels més petit i no tant petits. Així com el Traginer d’Honor, un reconeixement a aquelles persones que des d’anys s’han involucrat de ple en la Festa dels Traginers.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Els camins del Bages