Espectacles de recreació històrica, activitats i fira comercial i gastronòmica centrada en la Guerra dels Matiners o Segona Guerra Carlina (1846-1849). S’hi destaca la ambientació de l’època, la gastronomia, l’artesania i la música tradicional.

 

La Fira dels Matiners va néixer l’any 2012 amb la voluntat de recuperar i donar a conèixer una part de la història d’Avinyó: la victòria dels carlins contra les tropes d’Isabel II, l’any 1848, durant la Guerra dels Matiners (1846-1849) i la Torre dels Soldats, torre militar de comunicacions construïda en el context de la mateixa guerra, és a dir, els fets estan emmarcats en l’anomenat Combat d’Avinyó (1848), que va tenir com a protagonistes les tropes carlines del general Rafael Tristany i les forces Isabelines comandades pel Brigadier Manzano. 

Les representacions teatrals a part d’explicar els fets succeïts el dia del Combat d’Avinyó volen explicar la situació social que es vivia a Catalunya en aquelles dates i que van motivar 

l’aixecament de la població contra les reformes econòmiques i socials que el govern de Madrid imposava amb l’objectiu de modernitzar el país. 

 

La Fira 

Per rememorar aquests fets el poble es trasllada fins a mitjans del segle XIX. Els carrers 

s’engalanen de l’època i els seus habitants es vesteixen les diferents indumentaries amb les 

quals participen en la recreació dels diferents fets històrics que es reprodueixen pels carrers i espai escènics del nucli antic d’Avinyó. 

Abans i durant la fira se celebren diferents actes com el Sopar Gastronòmic amb productes 

tradicionals del municipi, el dinar popular, la trobada de col·leccionistes de plaques de cava.

 

Recreacions històriques 

Es podrà veure una esquellotada que recrea el casament d’un vidu al qual els seus amics van a buscar a casa seva fent sonar pots i olles. 

La formació dels soldats Isabelins desfilarà de manera ordenada pels carrers de la Fira 

acompanyats pel Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra, vestits de l’època. 

Escena de la taverna es pot veure com els carlins acabats d’arribar al poble recluten voluntaris que s’apunten a lluitar per la causa carlina. 

Les converses de les noies i dones que van a rentar al riu, fent referència a com vivien la situació de revolta i guerra. 

L’escena més esperada és a la tarda entorn del Combat d’Avinyó, es compte amb un conjunt 

instrumental de l’Aula de música d’Avinyó amb una vintena de músics que tocaran en directe a les recreacions històriques. 

 

Les danses i balls tradicionals 

Podreu gaudir del Ball dels Llancers, les danses creades a partir de cançons populars antigues recuperades pel musicòleg Ramon Vilar i ballades per a gent del municipi d’Avinyó. Aquests balls són propis de famílies benestants del segle XIX i en aquesta destaquen la solemnitat i la riquesa del seu vestuari. 

 

Telegrafia òptica 

Un element tecnològic molt especial que també és protagonista d’aquesta Fira és el sistema de comunicacions anomenada telegrafia òptica que l’exercit Isabelí va desenvolupar durant la guerra dels Matiners per millorar la seva efectivitat en la lluita contra els combatents carlins. 

La torre dels soldats que presideix als afores del poble del cantó nord, va ser construïda en 

aquella època per tenir-li un telègraf que comunicava amb les poblacions veïnes. 

A la plaça trobareu una reproducció de la Torre dels Soldats i d’un aparell de telègraf òptic com els que usaren en aquella guerra, i el dia de la fira al migdia es fa una exhibició (amb tres telègrafs més) per com funcionava aquest curiós sistema de comunicacions. 

 

El Mercat 

Ambientat al segle XIX, un mercat obert a tots els firaires tant locals com d’altres pobles situat al centre històric de la població. 

 

Altres activitats 

Trobareu: Jocs tradicionals, mostra gastronòmica de productes locals i proximitat a l’Era de Cal Verdaguer. Visites Guiades al Celler de Cal Verdaguer i Jardins de la Torre Abadal. 

També es podrà visitar l’Espai Matiners, on s’explica el Combat d’Avinyó, el més transcendent de la guerra dels Matiners, i s’explica també en què consistia el principal mitjà de comunicació de l’època, la Telegrafia òptica, on podreu veure la maqueta de la Torre dels soldats.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Estrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Fogons del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralSICTEDBiosphere

Els camins del Bages

3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià