Aquest Pessebre és un dels que fa més anys que s’organitza al nostre país. L’espectacle esta molt arrelat al poble i gaudeix de gran prestigi i difusió arreu de Catalunya. Cada Nadal es fan unes setze representacions i en elles hi participen aproximadament 260 persones dels pobles de Fals, Rajadell i d’altres poblacions dels voltants, però el reconeixement més important són les persones d’arreu de Catalunya que cada any el visiten. Cada any es convida a una persona vinculada a la cultura i tradicions populars a escriure el pròleg del programa de mà del nostre Pessebre Vivent. És un Espectacle que val la pena gaudir!

 

L’Associació Cultural i Recreativa de Fals és l’entitat organitzadora del Pessebre Vivent del Bages, que des de l’any 1977 es representa cada Nadal a les Torres de Fals.

Notes històriques:

El Nadal del 1977, amb l’intent de fer quelcom diferent, com a nova experiència i tanmateix obert a la participació de tothom, la gent de Fals i Rajadell després de la Missa del Gall a les Torres de Fals van representar unes escenes bíbliques, aprofitant la bellesa que ens donava aquest paratge.

La participació que des del primer moment fou molt nombrosa, quedà gratament sorpresa, àdhuc els organitzadors, per l’acollida que obtingué per part dels visitants, que en un nombre molt elevat gaudiren de la primera visita al pessebre. Aquesta i dues representacions més foren el màxim de concorregudes i la crítica positiva d’aquest públic, ens va fer adonar de les qualitats del lloc, i va ser l’ànim que ens va empènyer a treballar perquè el Pessebre pogués ser millorat i tingués continuïtat.

La continuació de noves representacions del Pessebre l’any següent calia plantejar-se-la amb seriositat, ja que l’acondicionament del lloc, les despeses que això comportava i el fet d’haver de comptar amb una gran participació per tal de portar a terme els diferents quadres i el seu muntatge, eren qüestions que, en un poble de limitades possibilitats com el nostre, calia mesurar detingudament entre tots els veïns.

L’ajut i la col·laboració de la gent no es féu esperar i des del primer moment un grup de persones de Rajadell i la gairebé totalitat de la gent de Fals, van estar disposats a col·laborar en les tasques d’arranjament del lloc i a participar en les representacions.

Any rera any el Pessebre ha pogut anar millorant en tots els seus aspectes: en nombre de quadres, fins a trobar el lloc més idoni per a cadascun, la informació, els llums, l’aparcament, el guió musical… han anat evolucionant fins aconseguir un espectacle digne i únic, portat endavant amb l’ esforç col·lectiu de la gent d’uns pobles que en cap moment han defallit, demostrant una fermesa i un esperit encomiable. I amb renovada il·lusió, malgrat el temps, el fred… es porta a terme una tasca que després de tota la preparació, comporta el lligam de totes les festes nadalenques i els diumenges que segueixen.

Avis, pares i néts. Els podem veure junts al Pessebre, tot un Poble, repartit en diferents quadres per donar testimoni d’un missatge, d’avui, de sempre i universal. En l’edició de l’any 1980, el Pessebre passa a anomenar-se “Pessebre Vivent del Bages”. Amb aquest nom, es va aconseguir transcendir l’àmbit local dels dos petits pobles, era bo pel Bages, la nostra comarca, l’acollida d’un fet cultural important com aquest.

Cal destacar que l’any 1992, el Pessebre Vivent del Bages fou guardonat per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb un dels premis nacionals de cultura popular, amb el Premi a la Millor Iniciativa Artística Popular. El pessebre també ha estat mereixedor d’altres guardons prou importants com són: Premi el 7 de L’Escena de Regió 7 (any 1991); Premi Ateneus (1992) i el més recent: Premi Jove Cambra de Manresa (2001)

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Els camins del Bages