Catalunya, per la seva situació geogràfica, sempre ha estat la porta d’entrada privilegiada de tots els corrents militars, ideològics i culturals provinents de més enllà del Pirineu. Si es mira des d’una lògica purament geogràfica, per Catalunya devia haver passat una de les branques europees més importants del Camí de Sant Jaume; en canvi, amb el pas del temps va quedar limitada a ser una ruta menor entre els camins que conduïen a Santiago de Compostel·la i, encara, fragmentada, ja que per terres catalanes passaren diversos itineraris que eren freqüentats de manera desigual pels pelegrins. O sia, que no es pot dir que hi hagués una única ruta a Catalunya sinó moltes, malgrat que algunes foren més transitades que d’altres.

Amb el pas dels pelegrins, Catalunya veié potenciats els seus propis santuaris, especialment el monestir de Montserrat.

El Camí de Sant Jaume en el seu pas pel Bages consta de tres etapes: de l’Estany a Artés, d’Artés a Manresa i de Manresa a Montserrat. Un total de 68km que es poden fer tant a peu com amb bicicleta i que no presenten cap dificultat tècnica.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Estrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Fogons del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralSICTEDBiosphere

Els camins del Bages

3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià