El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El microclima mediterrani de mitja muntanya, una pluviositat escassa i una oscil·lació tèrmica força acusada són idonis per al conreu de vinya. Els sòls ondulats i pobres configuren la personalitat dels seus vins. El rigor climàtic comporta baixos rendiments, però d’una qualitat excel·lent.
El patrimoni de la pedra seca compta amb les més de 4.000 barraques de vinya, murs de pedra seca i les úniques tines a peu de vinya. Tots ells conformen el paisatge cultural d’aquest territori, que va ser la major extensió de vinya a Catalunya el segle XIX.
L’elaboració de vins negres és força important. Ull de llebre, merlot, sumoll i cabernet sauvignon són les varietats més emprades, i, en menor mesura, garnatxa negra, syrah i picapoll negre. Es treballa per la recuperació de varietats autòctones, com la ja recuperada Mandó.
La picapoll és la varietat autòctona més emblemàtica, dona a lloc vins blanc lleugers i exquisits. També s’hi troben blancs de macabeu, parellada, chardonnay, sauvignon blanc i malvasia.
Els cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.