Amb la dràstica disminució de la pagesia al llarg del segle XX, bona part de les varietats hortofrutícoles tradicionals es perderen. Algunes restaren oblidades, en mans de pocs hortolans. Entre elles l’albergína blanca.
L’albergína blanca, sota la blancor de la seva pell amaga una carn suau, melosa i d’agradable textura al paladar. Deliciosa quan la mengem arrebossada i fregida amb un bon oli d’oliva, farcida de carn picada o feta paté sobre una torradeta cruixent. Un tresor més de la nostra terra que ens ofereix petits grans moemnts de felicitat.
Més del 90% del seu pes és aigua i, per tant, el seu contingut energètic és molt baix. El 10% restant correspon principalment a hidrats de carboni, fibra i petites quantitats de proteïnes i sals mienerals (principalment potassi).
Escalivada, cuinada al forn, al vapor, bullida o saltejada és de fàcil digestió i complement perfedcte per controlar l’energia de la dieta. A més, conté una sèrie de compostos que li confereixen unes propietats realment beneficioses.
Diversos estudis han demostrat que l’albergína és un dels aliments més adequats per millorar la circulació, redueix el colesterol i ajuda a prevenir l’arteriosclerosi. També facilita que el fetge funcioni correctament estimulant la secreció de bilis.