Camí gastronòmic de la sal

El Camí gastronòmic de la sal

La sal de Cardona

Al llarg dels segles, la sal de Cardona ha estat clau pel desenvolupament econòmic del municipi i la Catalunya Central

La Vall Salina, o salí, s’ha explotat durant més de 6.500 anys, des del neolític, passant per l’edat del bronze i l’època romana. La sal de Cardona ja era apreciada antigament, sobretot per la seva intensitat i fàcil accés.

La sal ha estat la raó de ser de la vila i del castell. 

«Y així com lo saler com esta dit se posa la mitg de la taula; ayxi ha volgut Deu nostre Senyor en mitg de Cathalunya posar las Montanyas de sal de Cardona». Pere Gil Estadella, 1.600.

Octubre, + sal

Cicle d’Activitats on la sal de Cardona és la protagonista

El mes d’octubre Cardona t’ofereix un munt d’activitats per conèixer i degustar aquest meravallós producte.

La sal s’utilitza des de fa milers d’anys. Civilitzacions com la xinesa, l’egípcia o la romana ja la feien servir per conservar aliments, a més de com a moneda de canvi. Els romans la van batejar com l’or blanc d’Europa i fins i tot,  van arribar a pagar als seus treballadors amb mesures de sal, conegut com a  salarium, que ha donat origen al  mot actual “salari”.

Visites culturals, tastos, fires, mercats i un munt d’activitats a l’entorn de la sal t’esperen a Cardona aquest mes d’octubre!

Informació

Receptes amb sal de Cardona

Curats, marinats, coccions, envinagrats… la sal sempre present als nostres plats!

Cuina amb sal de Cardona o gaudeix-la als restaurants del Bages!

Tàrtar de remolatxa a la sal amb estragó i sardina fumada

Restaurant l’Ó

  • Camí de Sant Benet s/n. Sant Fruitós de Bages
  • 93 875 94 29
  • www.monsantbenet.com

Ensalada russa amb salmó marinat en sal de Cardona

La Volta del Rector

  • C/de les Flors, 4. Cardona
  • 93 869 16 37
  • www.lavoltadelrector.cat

Tatin de verdures i sardines marinades amb sal de Cardona

El Centru

  • Plaça de la Fira, 21. Cardona
  • 93 869 17 88
  • @elcentru

Descarrega’t la Guia de la sal de Cardona!

Hi trobaràs informació sobre la seva història, les funcionalitats, els formats i tipus de sal, la sal i la salut, les possibilitats de la sal a la cuina així com receptes de restaurants.

 

Descarrega’t la guia

 

Presentació de la Guia de la sal de Cardona

La guia de la sal és l’esforç de vàries entitats i persones que sense elles no hagués estat possible dur a terme. Una guia editada pel Consell Comarcal del Bages en el marc dels projectes del Rebost del Bages i el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.

Amb la col·laboració de l’ajuntament de Cardona en el marc de la Fundació Cardona Històrica.

I amb l’expertesa de la Fundació Alicia que n’ha fet la redacció dels continguts els quals provenen de fonts i persones enteses en àmbits com la història, la geologia i la gastronomia.

Si voleu la guia en paper i conèixer-ne tots els detalls, no dubteu en venir a la presentació!

  • Data: dilluns 20 d’octubre
  • Horari: 9.30h a 12h
  • Fundació Alicia – PENDENT SALA

Programa
Inscripció

El Camí de la sal

Al llarg del temps, s’han traçat rutes comercials vinculades a la sal. Des del salí de Cardona sortien almenys quatre grans camins de distribució: el primer anava a Solsona i la Seu d’Urgell; el segon, a Berga i la Cerdanya; el tercer, a Vic, Manresa i Barcelona, i el quart, a Calaf i la Segarra. Aquestes rutes eren conegudes com a  camins Cardoners o camins de la sal (via salària).

Pels amants de recórrer el país a peu o en bicicleta, existeix el Camí de la Sal, un itinerari turístic que recrea el traçat dels traginers per portar la sal de Cardona fins a Manresa. Visita el web de Bages Turisme o consulta la ruta:

Camí de la sal

Tots els camins et porten al Bages

PLANIFICA UNA EXCURSIÓ PEL BAGES

Camina, pedala o bada pels camins del Bages per fer gana per un bon esmorzar de forquilla. Montserrat com a teló imponent de fons, patrimoni de pedra seca, romànic, bosc, paisatge rural, tranquil·litat i racons que et sorprendran!

El Bages, viu el plaer de descobrir-lo!

A tocar de les principals ciutats de Catalunya, hi ha guardat un gran secret. Amb la cara nord de Montserrat com a protagonista, el Bages és un joia rural amagada; un indret allunyat de les aglomeracions i desconegut per molts, que sorprèn per la seva autenticitat i caràcter. 

Visitar aquest territori és també trepitjar el terra d’un mar interior que va existir fa més de 40 milions d’anys i que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus. Aquest antic mar declarat Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central ens ha deixat en herència un ric patrimoni natural i geològic únic, que ha forjat paisatges de bosc i vinya increïbles, pobles on el temps s’hi atura, cultura, tradicions i una oferta enogastronòmica per seduir els sentits. 

Aquesta primavera desconnecta al Bages!

El Bages

Distintius de qualitat al Bages

Geoparc de la Catalunya CentralUNESCOBiospherePunt d'informació turísticaCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)El Rebost del BagesRestaurants gastronòmicsEstrella MichelinDO Pla de Bages

Ir al contenido