Els cellers del Bages son majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins. Actualment hi ha 14 cellers adscrits a la Ruta del vi de la D.O. Pla de Bages.
La relació entre geologia i vi existeix des que el ser humà va fer-se viticultor, i és un patrimoni valuós del Geoparc. La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el paisatge. Actualment, aquí, els conreus de vinya segueixen les valls fluvials tot i que antigament van ocupar moltes vessants de muntanya a base d’infinitat de feixes. Els sòls derivats de terrenys argilosos i margosos al Pla de Bages, i margosos i calcaris a les zones més accidentades dels límits de la conca central, són els sòls predominants amb viticultura al Geoparc.
Et recomanem
Enoturisme: cellers del Pla de Bages
Vi Denominació d’Origen Pla de Bages
Avinyó
Celler Abadal
Artés
Celler Caves Gibert
Artés
Celler Cooperatiu d’Artés (Artium)
Manresa
Celler cooperatiu de Salelles
Manresa
Celler el Molí – Collbaix
Sallent
Celler Sanmartí
Navàs
Celler Exibis (Can Serra dels Exibis)
Manresa
Celler Fargas – Fargas
Rajadell
La vida entre vinyes
Avinyó
Celler Les Acàcies
Sant Fruitós de Bages
CELLER MOND OBERT
2 dies pedalant entre vinyes del Bages
Manresa
Celler Heretat Oller del Mas
Artés
Celler Solergibert
Manresa
Ruta en 4×4 entre oliveres, vinyes i barraques de vinya
Vins Colltor
Castellfollit del Boix
Celler Grau i Grau
Artés