El diumenge de sexagèsima, abans de carnaval, al municipi bagenc de Balsareny s’hi celebra la Festa dels Traginers. Es tracta d’un esdeveniment de caire tradicional i folklòric, en el qual es posa en valor tant la feina del tragí com els animals de peu rodó. Cal destacar que la diada fou declarada l’any 1970 com a Festa d’Interès Turístic Nacional, i anys més tard, el 1999, com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. 

Els traginers transportaven mercaderies d’un lloc a un altre i van tenir un paper molt important com a element de relació social en poblacions sovint aïllades. Antigament, cada gremi escollia un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s’acolliren a Sant Antoni Abat, dit “del porquet” perquè aquest animal figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers els era imprescindible l’animal de ferradura per a desenvolupar llur treball, així com als pagesos per a les feines del camp. Així doncs arribat el 17 de gener, dia de Sant Antoni, tant traginers com pagesos deixaven el treball i portaven els animals a beneir. Després de la missa celebrada en honor del sant, si s’esqueia, hom organitzava balls, curses o competicions.

Des d’uns anys ençà, la Festa a anat incorporant elements de notori prestigi com el Concurs Nacional de Fotografia de la Festa dels Traginers, establiments de referència com el Rebost i la Taverna, el Correfoc el qual fa les delícies dels més petit i no tant petits. Així com el Traginer d’Honor, un reconeixement a aquelles persones que des d’anys s’han involucrat de ple en la Festa dels Traginers.

Conselteu tota la informació al Programa d’actes.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià