Al llarg dels segles, la sal de Cardona ha estat clau pel desenvolupament econòmic del municipi i la Catalunya Central
La Vall Salina, o salí, s’ha explotat durant més de 6.500 anys, des del neolític, passant per l’edat del bronze i l’època romana. La sal de Cardona ja era apreciada antigament, sobretot per la seva intensitat i fàcil accés.
La sal ha estat la raó de ser de la vila i del castell.
« Y així com lo saler com esta dit se posa la mitg de la taula; ayxi ha volgut Deu nostre Senyor en mitg de Cathalunya posar las Montanyas de sal de Cardona ». Pere Gil Estadella, 1.600.





El mes d’octubre Cardona t’ofereix un munt d’activitats per conèixer i degustar aquest meravallós producte.
La sal s’utilitza des de fa milers d’anys. Civilitzacions com la xinesa, l’egípcia o la romana ja la feien servir per conservar aliments, a més de com a moneda de canvi. Els romans la van batejar com l’or blanc d’Europa i fins i tot, van arribar a pagar als seus treballadors amb mesures de sal, conegut com a salarium, que ha donat origen al mot actual “salari”.
Visites culturals, tastos, fires, mercats i un munt d’activitats a l’entorn de la sal t’esperen a Cardona aquest mes d’octubre!
Curats, marinats, coccions, envinagrats… la sal sempre present als nostres plats!
Cuina amb sal de Cardona o gaudeix-la als restaurants del Bages!

Restaurant l’Ó

La Volta del Rector

El Centru

La guia de la sal és l’esforç de vàries entitats i persones que sense elles no hagués estat possible dur a terme. Una guia editada pel Consell Comarcal del Bages en el marc dels projectes del Rebost del Bages i el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.
Amb la col·laboració de l’ajuntament de Cardona en el marc de la Fundació Cardona Històrica.
I amb l’expertesa de la Fundació Alicia que n’ha fet la redacció dels continguts els quals provenen de fonts i persones enteses en àmbits com la història, la geologia i la gastronomia.
Si voleu la guia en paper i conèixer-ne tots els detalls, no dubteu en venir a la presentació!

Al llarg del temps, s’han traçat rutes comercials vinculades a la sal. Des del salí de Cardona sortien almenys quatre grans camins de distribució: el primer anava a Solsona i la Seu d’Urgell; el segon, a Berga i la Cerdanya; el tercer, a Vic, Manresa i Barcelona, i el quart, a Calaf i la Segarra. Aquestes rutes eren conegudes com a camins Cardoners o camins de la sal (via salària).
Pels amants de recórrer el país a peu o en bicicleta, existeix el Camí de la Sal, un itinerari turístic que recrea el traçat dels traginers per portar la sal de Cardona fins a Manresa. Visita el web de Bages Turisme o consulta la ruta:


PLANIFICA UNA EXCURSIÓ PEL BAGES
Camina, pedala o bada pels camins del Bages per fer gana per un bon esmorzar de forquilla. Montserrat com a teló imponent de fons, patrimoni de pedra seca, romànic, bosc, paisatge rural, tranquil·litat i racons que et sorprendran!
A tocar de les principals ciutats de Catalunya, hi ha guardat un gran secret. Amb la cara nord de Montserrat com a protagonista, el Bages és un joia rural amagada; un indret allunyat de les aglomeracions i desconegut per molts, que sorprèn per la seva autenticitat i caràcter.
Visitar aquest territori és també trepitjar el terra d’un mar interior que va existir fa més de 40 milions d’anys i que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus. Aquest antic mar declarat Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central ens ha deixat en herència un ric patrimoni natural i geològic únic, que ha forjat paisatges de bosc i vinya increïbles, pobles on el temps s’hi atura, cultura, tradicions i una oferta enogastronòmica per seduir els sentits.