Activitats gastronòmiques
El Bagés és també un territori d’oliveres amb història ja que el conreu de l’olivera es remunta a temps remots i així ho evidencien certs vestigis que ens demostren la tradició d’aquest cultiu i l’obtenció d’oli al territori: premses d’oli, cups de pedra, pedres de molí, construccions de pedra seca, pedres de premesa , entre d’altres.

Tenim tant a prop productes frescos i de qualitat que hem deixat de valorar-los. S’ha anat perdent el coneixement dels productes del nostre territori i el sentit de l’estacionalitat. I, en canvi, consumim productes que vénen de lluny, que pateixen massa sovint processos de transformació per poder viatjar molts quilòmetres fins a nosaltres, que contenen potenciadors del sabor i conservants per assegurar que arribin a les nostres mans en unes mínimes condicions.
Els productes locals contaminen menys, perquè recorren menys quilòmetres per tal d’arribar a taula. A més, ens arriben més frescos i en millors condicions, amb més qualitat. I contribueixen a la conservació dels sabers tradicionals, agrícoles i gastronòmics; i del paisatge que ens envolta. El contacte entre consumidor i productor afavoreix també un enriquiment mutu, i la possibilitat de compartir responsabilitats vinculades al model de producció i consum.
La producció de proximitat és un important actiu per a la comarca. Les empreses d’aquest sector contribueixen a l’economia local i, alhora, preserven el paisatge i són part essencial de la cultura del territori.











