L’aigua, font de vida i desenvolupament, ha estat intrínsecament lligada a la vida i el desenvolupament de Sallent. Els seus camins ens transporten a diferents moments crucials de la història com la revolució industrial però també ens evoquen cultures antigues com la ibèrica, que escollí aquest entorn per instal·lar-s’hi.  Més de 2000 anys d’hisòria  han esquitxat el seu terme amb un patrimoni cultural extraordinari.

La vila de Sallent nasqué a l’entorn de la sagrera de  la desapareguda església romànica de Santa Maria, sufragània de  l’església del Castell, que remunta els seus orígens al segle X. La proximitat al riu Llobregat i la bona qualitat dels salts d’aigua afavorí el creixement del nucli urbà que deu al seu nom al propi riu ja que Sallent vol dir salt d’aigua.

Amb la configuració definitiva al segle XIX, el seu terme esdevingué un dels més grans del Bages, destacant-ne amb forta personalitat, Cornet, antic terme de poblament disseminat agregat el 1840 ; Cabrianes, petit nucli rural proper a l’aiguabarreig del Llobregat amb la Gavarresa, envoltat de camps de sacà al bell mig del pla de Bages i la Botjosa, antiga colònia minera vinculada a l’explotació de la potassa.

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià