Talamanca

Ruta circular per la riera de Talamanca SL-C 58

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'ObacRUTA CIRCULAR PER LA RIERA DE TALAMANCA

Introdueix-te en els orígens medievals de Talamanca mentre camines. Coneix el castell per fora, l’església de Santa Maria, el Molí del Menut, la sínia del Forner, un forn de teules i molts més elements patrimonials envoltats del paisatge del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.

Aquest passeig agradable per Talamanca i pel seu entorn transcorre per pistes ben marcades i és senyalitzat amb fites amb etiquetes blanques i verdes (SL-C 58). Amb aquest itinerari descobrirem l’origen medieval de Talamanca a partir del seu patrimoni cultural i natural. Racons de gran bellesa que ens expliquen la història de la Catalunya rural.

Part de l’excursió passa pel massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, protegit des de 1972 per un pla especial i declarat parc natural el 1987.

És convenient portar calçat adequat, aigua i queviures, sobretot durant la primavera i l’estiu, ja que l’excursió transcorre per indrets assolellats i calorosos. Recordem que cal respectar el patrimoni arquitectònic i cultural que visitem, les propietats i el medi.

Es tracta d’una ruta fàcil que podeu fer amb nens.

  1. Iniciem l’excursió al Punt d’Informació de Talamanca, carrer del Raval, número 4, sortint cap a l’esquerra. De
    seguida s’obre, a la dreta, una panoràmica que mostra la posició estratègica del poble dalt la serra del Rossinyol. El relleu és abrupte amb serrats encinglerats i torrenteres. El topònim àrab «Talamanca», vessant coster del camí, és prou encertat. Seguim pel mateix carrer fins a la plaça de l’Església, on hi ha l’Ajuntament Vell.
  2. Tornem a la plaça de l’Església i seguim pel carrer que neix a la dreta de l’Ajuntament Vell, senyalitzat amb una fita de color grisa, que, ràpidament, esdevé una pista. Seguint les fites, deixem enrera el poble i la torre del casal i davallem 150 m per trobar la riera de Talamanca i el mas del Molí del Menut.
  3. Travessem la riera prop d’un embassament que prova la transcendència de la gestió de l’aigua, tan valuosa com escassa. Seguim per la pista enfilant-nos pel torrent de la font dels Pets. Sortim de la pista i prenem un sender  per creuar el torrent per damunt d’una balma des d’on admirem la panoràmica del poble dalt del serrat. A mà esquerra, trobem una barraca de vinya.
  4. Seguim el sender que, davallant el torrent, tomba a mà dreta ben a prop de la riera. Més endavant, trobem una nova edificació rural de petites dimensions.
  5. Recuperem el sender fins a una pista que prenem per creuar la riera i iniciar la pujada al poble. A mitja pujada, trobem una fita que indica la presència d’un forn d’obra i prenem, a mà esquerra, el sender emboscat que hi mena.
  6. Tornem a la pista i, a la bifurcació, seguim a mà esquerra. En aquest punt, podem escollir entre dos camins. Si volem un recorregut més planer i ample seguim la pista. Si volem un recorregut més curt, costerut i emboscat, escollim el sender. En qualsevol cas, arribem a una font.
  7. Passada la font, deixem el carrer de la Font i entrem al poble per una escalinata de pedra que mena al carrer del Raval, on trobarem el Punt d’Informació de Talamanca.

 


Punts d'interès turístic

Església de Santa Maria de Talamanca, castell de Talamanca, nucli medieval, Mas del Molí menut, barraques de vinya, la sínia del forner, el forn d'obra i la font de Talamanca.

Aparcament / com arribar

Talamanca

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià