Les ruïnes del Castell de Callús, també anomenat de Godmar es troben dalt un turó situat al marge esquerre del riu Cardener, a uns dos quilòmetres de distància del poble en direcció nord. S’hi accedeix per un trencall de la carretera de Manresa a Solsona, poc després de passar el poble de Callús.

Els marges i l’entorn del turó del castell són molt accessibles i passen pel costat de migdia de l’església de Sant Sadurní i de la rectoria de Godmar.

En l’any 941 aquest castell apareix amb el nom de Godomare. Aquest nom es creu que ve donat per que va ser un tal Godmar qui el va fer construir per controlar el territori adquirit per aprisió. Aquesta situació, en que el castell pren el nom del seu impulsor, es força habitual en algunes fortificacions del Bages.

En 1026 el castell apareix amb el nom Casteluç, del que en deriva el nom actual del poble de Callús. Es desconeix el per què d’aquest canvi de nom.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià