El conjunt monumental de Coaner se situa al terme municipal de Sant Mateu de Bages, molt a prop de Súria, en una tranquil·la i pintoresca vall de gran interès paisatgístic i arquitectònic dins del Pla d’Espais Interès Natural de la Serra de Castelltallat.

D’arquitectura romànica llombarda, el conjunt està format per l’església de Sant Julià Coaner, la torre del castell i el Santuari de la Mare de Déu de Coaner.

L’església de Sant Julià de Coaner es troba dins del recinte del castell, al costat de la torre. És un edifici del segle XI, de planta basilical de tres naus, cobertes amb voltes de canó, de mig punt, reforçades per dos arcs torals cadascuna. Juntament amb la masia de can Serra, ofereixen un conjunt romànic de bellesa peculiar damunt un paisatge rocós.

La Torre és l’únic element que ha subsistit de l’antic castell. Es tracta d’una construcció de planta circular, molt esvelta.

El santuari de la Mare de Déu de Coaner es troba a prop de l’església. Es va erigir a l’any 1654, per perpetuar, segons la tradició, el record de la troballa de la Verge al peu del torrent, en aquest mateix punt. La Verge és una talla romànica de fusta policromada, que data del segle XIII i que actualment es guarda al temple del Sagrat Cor de Valls de Torroella, per raons de seguretat.

Les excursions fins a Coaner són una bona manera de gaudir de la gran bellesa del paisatge, el patrimoni i la geologia del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià