Les Tines de la Vall del Flequer, situades a la riba del torrent del Flequer al municipi del Pont de Vilomara i Roquefort, són un valuós patrimoni rural i un llegat excepcional de l’època de la febre d’or de la vinya al Bages.

Entre 1860 i 1890 el Bages va ser la comarca amb més vinya de Catalunya (fins a 27.700 hectàrees). Quan la plaga de la fil·loxera va arrasar la vinya francesa a partir de 1860, es va disparar la demanda de vins, va multiplicar els preus i va fer que els pagesos bagencs plantessin vinyes fins i tot a la muntanya per aprofitar el moment. És llavors quan va néixer un nou paisatge estructurat en feixes de pedra seca i barraques de vinya.

D’aquesta època d’esplendor en queda el patrimoni únic de les tines a peu de vinya i les tines que es localitzen a la vall del Flequer constitueixen una de les joies del patrimoni etnològic més important de Catalunya.

Les Tines de la Vall del Flequer estan disposades en petits grups on els pagesos de la zona hi abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo posteriorment en tines situades a un nivell inferior per a la seva fermentació. Us sorprendran per la seva arquitectura i estat de conservació. Les parets d’aquestes construccions estaven fetes amb gres, una roca que per les condicions en que es va formar aquí acostuma a aparèixer amb formes planes, de diferents gruixos i que han estat extensament aprofitades directament tant per la construcció de tines com de les cabanes i murs de pedra seca.

Des de 2018, l’art de la pedra seca està considerat Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià