El Castell de Balsareny, declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1949, és sens dubte el monument més representatiu i emblemàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca.

Es tracta d’una fortificació datada el 951 i bon exemple de fortalesa d’estil gòtic civil català. És un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central degut a que es va planificar i edificar en una sola campanya constructiva. Al costat del castell es troba l’ermita romànica que data de segle XII, on es venera a la Verge del Castell la festa de la qual se celebra el 8 de setembre. El castell i l’ermita són de propietat privada.

A peu del castell, al riu Llobregat, es troba la presa on neix la sèquia que proveeix d’aigua a la ciutat de Manresa, la seva reconstrucció el 1583 va generar un cens que a dia d’avui encara segueix vigent.

Durant la Festa dels Traginers, el castell es converteix en visita obligada, ja que és en la pujada d’accés a la mateixa on tenen lloc les carreres de cavalls, mules, ases i ponis.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià