29 de novembre de 2019

GUIA DEL MATÓ DE MONTSERRAT

2a guia de productes singulars del Rebost del Bages, la primera va ser “Els tomàquets del Bages a la cuina” editada l’any 2017. Guia presentada el dia 26 de desembre a Santa Cecília de Montserrat i presentada de la mà dels experts que n’han elaborat els continguts: Fundació Alícia i col·lectiu de recerca històrica el Brogit.

La guia “El mató de Montserrat, el formatge del Bages a al cuina” pretén donar a conèixer el mató de Montserrat, un dels productes gastronòmics més singulars de la comarca, i posar-lo en valor a partir de la seva història i les aplicacions a la cuina.

Un producte singular i històric

La guia explica les principals característiques del mató de Montserrat, un derivat làctic fresc elaborat amb llet sencera de vaca, cabra o fins i tot d’ovella escalfada i amatonada habitualment amb herbacol, tot i que a dia d’avui s’ha vist relegat per l’enzim renina d’origen animal. No es sala ni es premsa i el resultat es col·loca en un recipient de la qual pren forma. Nutricionalment, destaca per la seva aportació de calci, necessari per al manteniment dels ossos, proteïnes i vitamines A i D.

Des del segle XIX, el mató és un producte típic que s’elabora a les masies de la rodalia del massís de Montserrat i durant la segona meitat del segle els pagesos van començar a vendre’l a les places de l’abadia. Per això s’ha convertit en el matí és el mes aclamat i famós del país i el principal producte gastronòmic del mercat que se celebra a la muntanya. Durant generacions, la pagesia de la falda de Montserrat ha pujat a vendre el seu producte a dalt al monestir. El bressol del mató es troba als nuclis de Marganell, Sant Cristófol a Castellbell i el Vilar i el raval del Serrat de les Cametes, en terme del Bruc. Curiosament, només el mató elaborat en aquests tres municipis ha tingut el privilegi de vendre’s al mercat de Montserrat, gràcies a un dret hereditari transmès de generació en generació. Avui, els drets sobre el mató s’han preservat, sobretot, des del poble de Marganell, on els seus formatgers han obtingut un reconeixement legal mitjançant el registre de la marca Mató de Montserrat.

Les aplicacions gastronòmiques del mató

Amb l’elaboració d’aquesta guia es vol promoure el consum de mató no només de forma directa sinó també com a ingredient de diferents elaboracions gastronòmiques. Per això, s’inclouen receptes, dolces i salades, creades per la Fundació Alícia i els restaurants Alberg de Castelladral, Las Vegas, Can Ferreroles Nou, Cal Jaume i Mas de la Sala. Entre els plats que es proposen hi ha una amanida d’estiu amb tomàquet i mató, una truita de mató, unes croquetes de pollastre i mató, un milfulls de mató de Montserrat o un tiramissú català fet amb mató.

On trobar la guia

La podeu trobar a l’Oficina de Turisme de Manresa i ben aviat a la resta d’oficines de turisme i als Punts d’Informació Turística de la comarca. A continuació teniu la guia en format digital.

Guia del Rebost del Bages “El mató de Montserrat, el formatge del Bages a la cuina”

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià