El Museu dels Maquis de Castellnou de Bages, inaugurat inicialment l’any 2000, es tracta d’una museografia i un audiovisual per explicar el fenomen dels maquis a la Catalunya central. Al museu es fa un repàs històric de l’evolució de la lluita guerrillera a Catalunya durant la Guerra Civil i el franquisme, i s’aborden, entre altres temes, la seva vinculació als moviments d’oposició al franquisme, la seva implicació en la resistència francesa, la invasió de la Vall d’Aran a l’octubre del 1944 i la lluita durant la guerra freda, quan les organitzacions comunistes i anarquistes van reconèixer la inviabilitat de l’acció guerrillera i aquesta va quedar a les mans d’uns quants lluitadors llibertaris.

També s’explica com actuaven, on s’amagaven i com fugien els maquis a partir de les diferents rutes utilitzades tant al territori de la Catalunya central com per passar a França a través dels Pirineus. Finalment, es recorda alguns lluitadors més coneguts, sense oblidar els maquis anònims que van sacrificar la seva vida per uns ideals. En l’audiovisual s’expliquen els fets més rellevants del context històric a partir de la vida de Ramon Vila i Capdevila, Caracremada, un dels maquis més cèlebres, que està enterrat al cementiri que hi ha al costat del museu.

Tot l’espai exterior del museu és un espai de gran interès i d’allò més òptim per passar el dia en un ambient molt tranquil i a tocar de la natura.

Horari:  
Visites concertades trucant a l’Ajuntament de dilluns a divendres de 8:00 a les 15:00 hores.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià