Fa més de 2.400 anys, el cim del turó del Cogulló de Sallent va ser el lloc escollit per alçar un important poblat ibèric. El poblat ibèric del Cogulló era un nucli de poblament concentrat fortament defensat amb una llarga muralla i quatre torres. Es troba encimbellat a 200 metres per sobre de la vall del Llobregat, una posició privilegiada, que li atorgava un important paper estratègic de control de la vall del Llobregat i el els plans del Pla de Bages. Per aquest motiu és considerat un dels assentament més importants de la tribu dels Lacetans, pobladors ibèrics de l’actual Catalunya Central.
Actualment és un important jaciment ibèric que ocupa mitja hecàrea i compta amb una llarga tradició arqueològica, vinculat a noms tan rellevants de l’arqueologia catalana com Pere Bosch Gimpera, que va ser el primer a catalogar-lo el 1934. Les excavacionss’iniciaren als anys 60 quedant aturades el 1980. Les excavacions modernes, que encara perduren, es van reprendre el 2002 amb l’objectiu de definir tot el perímetre i l’estructura de l’urbanisme intern així com també definir la seva evolució constructiva.
L’any 1995 va ser declarat BCIN i també es troba integrat dins la Ruta dels Ibers, projecte de turisme cultural impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que un cop a l’any ( normalment el primer dissabte de mes) organitza el Cap de Setmana ibèric, Aqueta activitat omple els jaciment ibèrics més rellevant, d’activitats lúdiques i educatives pensades sobretot per un públic familiar.
Gràcies a les visites guiades que s’ofereixen el primer dissabte de mes i els panells informatius amb recreacions hipotètiques, els visitants poden conèixer la història amagada entre les pedres i descobrir o conèixer una mica millor les formes de vida de la cultura ibèrica de fa més de 2000 anys.