La Casa Museu Torres Amat, és un exemple paradigmàtic del que era un residència de la burgesia industrial catalana.

A partir de la visita a les seves luxoses estances es pot descobrir l’espai on, al llarg dels anys, han dormit menjat, escrit i innovat els membres d’una de les famílies que arribaren a ser clau  en els  primers moments de la industrialització catalana.

Sallent, durant els segles XIX i XX, va ser un dels pobles capdavanters en la industrialització a la Península Ibèrica, degut, sobretot, a dues raons. D’una banda, a l’excel·lent força hidràulica que tenen els diferents saltants, rescloses o sallents que hi han al riu Llobregat al seu pas per la vila. De l’altra, a l’augment constant de la demanda de vi, i sobretot d’aiguardent per a la importació, que va comportar que a la comarca del Bages (la màxima productora de Catalunya en aquella època) molts productors acumulessin capital, i en comptes d’invertir-lo en terres, el van invertir en la modernització de la indústria tèxtil, fet que va emergir una important classe burgesa, protagonista i impulsora de la revolució industrial dels quals la família Torres Amat i el seu llegat en son un dels principals representats. Va ser en la fàbrica anexxa a la residència, on s’instalà el primer teler mecànic de tot l’Estat Espanyol.

Cal tenir en compte també,que com tantes altre families benestants, arrossega una llarga tradició religiosa de la qual el màxim exponent va ser  Felix Torres i Amat.  Bisbe d’Astorga i gran pensador i erudit, traductor de la biblia al castellà i considerat un dels precursorsa de la Renaixença.

Tot plegat fa de la visita a la Casa Torres Amat, una parada imprescindible per coneixer episodis clau de la història contemporània del nostre país  i entendre el tarannà emprenador d’una família i una vila, Sallent, capdavantera de la industrialització catalana.

Actualment la casa resta tancada per obres de millora. 

 

 

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants de les 4 temporades gastronòmiques del BagesEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià