La Denominació d’Origen Pla de Bages és el distintiu que agrupa catorze cellers hareus de la llarga tradició vitivinícola de la que va ser, al segle XIX, la comarca amb més vinya de Catalunya. El Bages és una terra de vins negres i generosos, amb una vareitat autòctona que, paradoxalment, és un blanc fresc i afruitat: el picapoll.
El Bagés és també un territori d’oliveres amb història ja que el conreu de l’olivera es remunta a temps remots i així ho evidencien certs vestigis que ens demostren la tradició d’aquest cultiu i l’obtenció d’oli al territori: premses d’oli, cups de pedra, pedres de molí, construccions de pedra seca, pedres de premesa , entre d’altres.
Tenim tant a prop productes frescos i de qualitat que hem deixat de valorar-los. S’ha anat perdent el coneixement dels productes del nostre territori i el sentit de l’estacionalitat. I, en canvi, consumim productes que vénen de lluny, que pateixen massa sovint processos de transformació per poder viatjar molts quilòmetres fins a nosaltres, que contenen potenciadors del sabor i conservants per assegurar que arribin a les nostres mans en unes mínimes condicions.
Els productes locals contaminen menys, perquè recorren menys quilòmetres per tal d’arribar a taula. A més, ens arriben més frescos i en millors condicions, amb més qualitat. I contribueixen a la conservació dels sabers tradicionals, agrícoles i gastronòmics; i del paisatge que ens envolta. El contacte entre consumidor i productor afavoreix també un enriquiment mutu, i la possibilitat de compartir responsabilitats vinculades al model de producció i consum.
La producció de proximitat és un important actiu per a la comarca. Les empreses d’aquest sector contribueixen a l’economia local i, alhora, preserven el paisatge i són part essencial de la cultura del territori.