CARAMELLES DE SÚRIA

Dissabte i Diumenge de Pasqua, Súria és considerada la capital catalana de les caramelles per la seva antiguitat i ressò popular, amb la participació de centenars de persones de totes les edats. Una imprescindible integració de música, cant i dansa que forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com una de les festes destacades del país. Tot i que Diumenge de Pasqua és el dia central de la festa, l’activitat s’inicia el dissabte, amb la visita de les colles a les masies de l’entorn de Súria i la trobada caramellaire que se celebra pel vespre al pavelló d’esports.

DISSABTE DE PASQUA

  • Caramelles a Pagès (tarda) i Trobada Caramellaire al Pavelló Municipal d’Esports (vespre).

DIUMENGE DE PASQUA

  • 9.00 a 11.30 h – Ballades i cantades de les colles caramellaires a la plaça Major del Poble Vell. Esmorzar caramellaire a la plaça Major del Poble Vell (a les 9am) i repartiment de coca i mistela a la plaça de Sant Joan.
  • 11.00 a 14.30 h · Carrers del nucli urbà i plaça de Sant Joan. Ballada conjunta de cloenda a la plaça de Sant Joan a les 13.30 aprox. amb totes les colles, que faran el Ball de Caramellaires del Cardener.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL DIUMENGE DE PASQUA

  • De 11.00 a 14.30 h. Carpa instal·lada a la plaça de Sant Joan amb parada de coca i mistela i botiga de marxandatge de Caramelles.

Més informació actualitzada a www.caramellesasuria.cat i al seu Facebook i Instagram.

Queda’t a dinar              Queda’t a dormir

 

Centenars de caramellaires de totes les edats, agrupats en diverses colles, omplen cada any els carrers de la vila coincidint amb els inicis de la primavera. Les Caramelles de Súria estan documentades des del segle XVI i formen part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya des del juny de 2016. Es tracta d’una tradició que passa de pares a fills i que atreu un nombre important de visitants.
 
Inicialment, les cançons de caramelles tenien un contingut exclusivament religiós, però amb el temps es van introduir altres temes, sense excloure’n l’humor o la sàtira. La interpretació de les cançons és coral, i generalment acompanyada per un grup instrumental.
 
Algunes colles completen la interpretació musical amb actuacions de dansa catalana que competeixen en espectacularitat. Els balls de cascavells i de bastons estan molt arrelats a Súria, i s’han convertit en un component imprescindible de la festa. La presència d’aquests elements folklòrics identifiquen la festa i es converteixen en un reflex de la diversitat de la cultura popular
 
Tradicionalment, les colles caramellaires portaven les seves cançons i balls a les cases de pagès, on eren obsequiades amb menjar i beguda. Els caramellaires encarregats de recollir els donatius dels assistents són les lloques, identificables pels seus cistells adornats amb cintes.
 
Els trabucaires són personatges característics de les Caramelles de Súria des del segle XVIII. Des de l’any 1975, en què el grup es va reconstituir després d’unes dècades d’absència, el soroll dels trabucs acompanya el pas de les colles pels carrers i places de la vila.
 
També són característics de les Caramelles els ballesters, que porten un espectacular estri extensible de fusta per tal de fer el present de flors a les persones que miren la festa des de finestres i balcons.

Et recomanem

Els distintius de qualitat del Bages

Punt d'informació turísticaEstrella MichelinCarta Eureopa de Turisme Sostenible (CETS)Restaurants gastronòmicsEl Rebost del BagesDO Pla de BagesGeoparc de la Catalunya CentralBiosphere

Els camins del Bages

Parc de la Sèquia3 montsCamí de Sant JaumeCamí OlibaCamí Ignasià

Ves al contingut