Setembre i octubre
Ja ha arribat el moment més esperat de l’any a la vinya, la verema! Passeja’t entre vinyes als cellers de la Ruta del vi DO Pla de Bages de la mà d’enòlegs, viticultors i sommeliers; tasta les diverses varietats de raïm i el primer most; gaudeix d’un bon àpat maridat amb els vins DO Pla de Bages i relaxa’t als allotjaments de la Ruta del vi. I per acabar, participa a la Festa de la Verema del Bages on podràs tastar els vins de tots els cellers DO Pla de Bages, visitar el patrimoni vitivinícola i gaudir de la cultura de vi del territori.
5 i 6 d’octubre
Artés es converteix en capital vinícola de la DO Pla de Bages durant el primer cap de setmana d’octubre. Els carrers del nucli antic esdevenen un autèntic escenari a l’aire lliure en reconeixement de la dilatada cultura vitivinícola bagenca i a la gent que la manté ben viva. La Festa de la Verema és una festa de caire popular amb tota mena de manifestacions culturals i artístiques basades en la vinya i la tradició pagesa i artesana.
5 d’octubre
En el marc de la Festa de la Verema del Bages, us convidem a visitar el ric patrimoni vitivinícola de la comarca. Des de tines picades a la pedra, fins a construccions vinícoles de pedra seca de finals del segle XIX, passant per museus, monestirs i acompanyat d’una copeta de vi!
De 10:00 a 13:00 – Les pedres que parlen al Racó de Sant Cugat (Navàs)
Itinerari guiat per descobrir antics cups i tines medievals picades a la roca sorrenca i d’altres elements d’interès que ens permetran conèixer com es vinificava antigament.
De 10:00 a 13:00 – Portes obertes i tast al Centre Enoturístic del Pla de Bages (Navàs)
Visita a l’espai expositiu per descobrir el cicle de vida de la vinya i els secrets de l’elaboració del vi. Inclou copa de vi de la DO Pla de Bages.
De 12:00 a 13:30. – Històries de vi al monestir de Sant Benet (Sant Fruitós de Bages)
Itinerari per redescobrir el monestir a través del vi, l’elaboració del qual va desenvolupar-s’hi durant segles. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages.
De 12:00 a 13:30 – Entre records i tastos: Visita al Museu de la memòria de la vinya i el vi (Sant Fruitós de Bages)
Coneix aquest espai expositiu que mostra testimonis orals i eines i objectes del món vinícola. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages i embotits locals.
De 10:30 a 12:30 – Passeig i tast entre vinyes: descobreix els sabors d’Els Tractets (Súria)
Passeig entre vinyes centenàries on tres joves emprenedors mostraran la seva passió per la pagesia a través d’una visita a la seva vinya. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages.
De 09:00 a 13:00 – Cal Flequer. Les vinyes de Castellgalí
Caminada d’uns 10 km fins a les tines de Cal Flequer i tornada al punt d’inici. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages.
De 11:00 a 13:00 – Destil·lat d’aiguardent al segle XIX (Aguilar de Segarra)
Visita guiada al patrimoni conservat de l’antiga fassina de Cal Pepó de Castellar, datada del segle XIX. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages i formatges.
De 09:00 a 13:00 – Matinal de recuperació de patrimoni de pedra seca (Artés)
Matinal de treballs de restauració que posa en valor i dona visibilitat la pedra seca de sota les muralles. Inclou tast de vins de la DO Pla de Bages.
A les 10:00 i a les 11:00 – Visita a les Tines dels Manxons (Callús)
Visita a les antigues tines de l’històric barri dels Manxons, situat a l’oest del nucli de Callús al costat del riu.
Del 10 al 13 d’octubre, Manresa
La Fira Mediterrània és el mercat d’espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, s’ha convertit en un esdeveniment de referència per als amants dels la cultura popular, tradicional i les músiques del món. Al programa hi trobareu músiques del món, folk i novetats de l’escena catalana d’arrel, danses tradicionals i propostes d’arts escèniques i de carrer, especialment de teatre i circ, que beuen de la cultura popular.
13 d’octubre, Mura
Mura celebra la Festa de batre el cigronet per recordar les antigues feines i tasques agrícoles sobre aquest cultiu tan significatiu pel municipi i apreciat per ser petit, sense pell i de fàcil cocció. A banda de la demostració de les tasques de batre el cigronet, hi haurà tastos degustació de cigronet i també el trobareu als menús gastronòmics dels restaurants del poble.
Caps de setmana d’octubre i novembre – activitat familiar
Quan arriba la tardor, el rellotge més vell del monestir de Sant Benet de Bages es torna boig i les agulles li van enrere ben de pressa, llavors el temps es desordena i les històries antigues es barregen amb les noves. S’ha d’anar molt en compte a creuar qualsevol porta del monestir perquè podem viatjar a l’època dels monjos sense adonar-nos-en i potser no en tornem! Us atreviu a fer un viatge en el temps amb la vostra família?
18, 19 i 20 d’octubre, Sant Joan de Vilatorrada
Sant Joan de Vilatorrada fa un viatge al passat a través d’Embarrats, una fira històrica que ens situa a principis del segle XX, moment en el qual el municipi era una potència de la indústria tèxtil. Podreu comprar, passejar i conèixer com es vivia fa cent anys al poble gràcies a les representacions teatrals que es fan a les antigues fàbriques tèxtils Borràs i Burés i a diversos punts del municipi.
26 i 27 d’octubre
Una fira per a llaminers! La coca i el mató els dolços per excel·lència de la regió montserratina, són els protagonistes d’aquesta fira que té lloc a Monistrol de Montserrat. La fira aplega parades d’aquests i altres productes gastronòmics artesans, així com un programa d’actes ple de música i teatre amb un ambient ben festiu a les portes de Tot Sants.
27 d’octubre
A la 31a Fira de la Llenega de Cardona l’espai gastronòmic amb tast de cuina amb bolets, showcookings, tallers i tastos amb maridatge de vi serà un cop més el plat estrella de la fira. Hi trobaràs també les parades al carrer dels botiguers i artesans. A la Plaça del Mercat s’hi ubicarà durant el matí la tradicional exposició micològica que caracteritza la Fira, així com l’estand del concurs infantil de bolets i diverses parades de boletaires.
Arriba la 3a edició del Festival Paisatges de Barcelona, una proposta d’activitats guiades per empreses locals que et permetran descobrir els paisatges de tardor de les comarques del Bages, l’Anoia, el Moianès i Osona.
5 d’octubre de 10h a 13h
Primer visitarem la Muntanya de Sal de Cardona i seguidament farem un joc de pistes. El joc de pistes Expedient 1711 ens portarà a la cerca de la creu perduda dels Sants Màrtirs de Cardona pels carrers del nucli antic de Cardona (la cerca ens portarà als llocs més emblemàtics del centre de Cardona).
6 d’octubre a les 11.30
Gaudeix de la contemplació i el ioga de la mà d’Esencia Prana i descobreix un entorn privilegiat i ple d’història mil•lenària a través d’un tast guiat d’un vi i del vermut acompanyat d’un aperitiu del celler Oller del Mas.
12 d’octubre a les 10h
Sortirem del Celler Collbaix i ens aventurarem a peu poc a poc fins arribar a la cim del Collbaix, que s’eleva a més de 500 metres d’altura. Des d’aquest punt privilegiat, contemplaràs tot el llegat d’un mar prehistòric, el GEOPARC, on et submergiràs en la fascinant història de la regió. I sota les paraules de Josep Maria, descobriràs com aquest territori únic ha contribuït a la creació de vins tan especials i singulars que caracteritzen el Celler Collbaix. En baixar, elaborarem cadascú el nostre propi vermut.
19 d’octubre de 10h
Itinerari a peu, d’aproximadament 4,5km, que ens permetrà conèixer els espais del regadiu de Santa Clara i la Casa de la Culla. Aquest recorregut ens permet descobrir una de les zones de regadiu de Manresa, la regada per les aigües del Ramal de Santa Clara, a les partides de la Pujada Roja i la Sagrada Família, espai agrícola singular on utilitzem la xarxa de recs. La cloenda de l’activitat és una visita històrica a la Casa de la Culla, centre productor de vi i un tast de vins del Bages.
26 d’octubre a les 10h
En aquesta ruta et pujarem amb les bicis fins a Montserrat (en cotxes) i realitzaràs la baixada pedalant. La ruta en BTT serà guiada des de Montserrat pedalant fins al celler d’Oller del Mas a Manresa on pararem a fer una copa de vi. Seguirem pedalant fins arribar a La Cova de Sant Ignasi a Manresa. En total uns 30 kms i una durada de 3 hores.
27 d’octubre a les 10h
Les regions d’Agulles i Frares són les més emblemàtiques del massís si contemplem Montserrat des del vessant sud. La seva disposició en desenes d’agulles monolítiques li confereixen una estètica única. Aquest recorregut pretén recórrer el cor d’aquestes dues regions desgranant alguna de les seves perles i miradors. La font de l’Esllavissada, l’avenc dels Pouetons (el més profund de Montserrat) i la roca Foradada són alguns dels llocs que visitarem que no us deixaran indiferents. El refugi d’Agulles, enclavat en una ubicació privilegiada, ens oferirà un bon dinar per gaudir de l’entorn i refer forces abans de continuar amb els últims compassos de la caminada.
6 d’octubre (Centre de visitants del Geoparc, Sallent)
Saps com vivien els ibers? Com feien servir l’aigua i altres recursos naturals? Ho descubriràs a partir de la recreació històrica d’un campament ibèric. Vine al campament a conèixer-los i a aprendre algunes habilitats, juntament amb els fets històrics.
19 d’octubre (Centre de visitants del Geoparc, Sallent)
La Queralt Somiatruites és una nena amb tanta imaginació que la fa flotar. Per a que no floti li donen xarop de realitat, però llavors deixa d’imaginar. La seva àvia decideix provar una altra solució, que porti a les butxaques unes pedres carregades de records. La Queralt i la seva iaia inicien un viatge per trobar aquestes pedres tan especials i així, descobreixen les històries que amaguen.
28 de setembre (Centre de visitants del Geoparc, Sallent)
De la mà d’un anellador professional, observarem i aprendrem com es realitza aquest mètode d’estudi que ens permet analitzar els ocells de prop i descobrir millor com són, què fan i què necessiten per viure. Anirem als Aiguamolls de la Sala, dins de l’espai natural de la Corbatera, al terme municipal de Sallent. La Corbatera és una de les zones humides més grans i importants de la comarca del Bages, on podem trobar una gran biodiversitat d’ocells.
1 de novembre
Coincidint amb Tots Sants, les bruixes tornen a omplir els carrers de Sant Feliu Sasserra amb motiu de la nova edició d’una de les fires més singulars del Bages! Les parades de productes artesans, herbes remeieres, balls i representacions teatrals serveixen de recordatori i commemoració de les dones que foren acusades injustament de bruixes i moriren a la forca pels volts del s. XVI – XVII.
1 de novembre
La torrada, l’eix central de la fira de Sant Salvador de Guardiola que gira al voltant de la tardor, la tradició i el foc.
Et convidem a torrar-te de tradició, història i llegendes, a assaborir el menjar i beure local i gaudir de les diverses activitats culturals per a petits i grans a la falda de Montserrat.
9 i 10 de novembre
Experimenta un autèntic viatge en el temps fins la Súria medieval i descobreix l’encant del seu Poble Vell, un dels nuclis antics més ben conservats de Catalunya.
La Fira Medieval d’Oficis, que enguany celebra la 21ª edició, aplega durant el cap de setmana artesans, tallers, paradistes, actuacions de carrer com ara el tradicional espectacle ’Salats!’ a més d’altres propostes culturals per a tota la família!
Visita a les Tines de la Vall del Flequer
Dins el Parc Natural de Sant Lloreç de Munt i l’Obac, i emplaçades en la seva gran majoria al terme de Pont de Vilomara i Rocafort, hi descobrireu aquest valuós patrimoni rural del s. XIX on els pagesos de la zona hi abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo posteriorment en tines situades a un nivell inferior per a la seva fermentació. Arran de l’incendi de juliol de 2022 es torna a observar l’extensió de les vinyes a través del treball realitzat en pedra seca (marges i barraques) a tota aquesta zona.
Aprofiteu la visita per quedar-vos a dinar als restaurants de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) i tastar els productes locals.
Visitem el parc amb seguretat
Recomanacions per una visita prudent i segura: L’autoprotecció del visitant
La situació de pas estratègica del Bages, les formacions curioses del Geoparc de la Catalunya Central i un passat rellevant a la història de Catalunya han deixat al Bages un bon grapat de camins i caminets que sovint conflueixen amb veritables museus a l’aire lliure. Us proposem tot un seguit de rutes pel Bages a peu, amb BTT, a cavall o en família. Ara només toca gaudir-les!
Et proposem 10 indrets i algunes recomanacions per explorar l’essència més rural de la comarca: l’encant dels nuclis antics amb els carrers empedrats, el patrimoni romànic, antigues fortaleses medievals, la pagesia i un bon tou de cultura popular i gastronòmica!
Aprofita la tardor per explorar el Bages! Hi trobaràs un munt de patrimoni romànic, industrial, castells i vestigis medievals, construccions de pedra seca entre boscos, vinyes i camps de cereal. No et perdis els petits pobles rurals i aprofita per fer caminades o sortir amb la bicicleta. Viu el plaer de descobrir al teu ritme la nostra comarca aquest estiu!
Els cuiners del Bages ja estan elaborant menús i cartes amb els productes de tardor per oferir-vos una gastronomia local i de proximitat deliciosa. Els vols conèixer?
A tocar de les principals ciutats de Catalunya, hi ha guardat un gran secret. Amb la cara nord de Montserrat com a protagonista, el Bages és un joia rural amagada; un indret allunyat de les aglomeracions i desconegut per molts, que sorprèn per la seva autenticitat i caràcter.
Visitar aquest territori és també trepitjar el terra d’un mar interior que va existir fa més de 40 milions d’anys i que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus. Aquest antic mar declarat Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central ens ha deixat en herència un ric patrimoni natural i geològic únic, que ha forjat paisatges de bosc i vinya increïbles, pobles on el temps s’hi atura, cultura, tradicions i una oferta enogastronòmica per seduir els sentits.